Presentatietraining


Op zoek naar eigen kwaliteit

 

Laetitia Smit, hoofd HOVO Leiden

Laetitia Smit, manager HOVO Leiden

Ongekende mogelijkheden

Iedereen heeft ongekende mogelijkheden, daarvan ben ik overtuigd. Deze ontdekken en ontplooien dat is waar het in mijn trainingen om gaat. Wie zijn eigen kwaliteiten goed kent, zal zelfbewuster optreden en dus een betere indruk achterlaten, ook bij zichzelf. Een goed presentator beleeft allereerst plezier aan het eigen optreden.

Veelzeggende teksten

Teksten zijn een belangrijk middel in de communicatie. In mijn trainingen werken we aan beeldende en persoonlijke taal, in een heldere structuur. Ik stimuleer een creatieve manier van omgaan met een complexe inhoud. Wanneer in een tekst elementen voorkomen die je er niet zomaar in verwacht, wordt de inhoud van het betoog – verrassend genoeg - sterker. Graag verbind ik verschillende disciplines en zoek muzikale en theatrale elementen in toespraken.

Trainingsvormen

Presentatietrainingen kunnen worden gegeven in groepsverband of individueel. Ik heb goede ervaringen met drie sessies van drie uur. Maar uiteraard zijn ook andere vormen denkbaar. Wij kunnen daar afspraken over maken tijdens een eerste gesprek.

 De volgende onderwerpen maken deel uit van mijn programma:

 1. een zoektocht naar de passie en enthousiasme van de spreker voor het specifieke thema.
 2. de eigen mogelijkheden van de wetenschapper als spreker.
 3. een grondige analyse van het publiek.
 4. de essentie van het verhaal.
 5. van taaie theorie naar boeiende beelden.
 6. een heldere structuur en goede timing.
 7. PowerPoint als échte ondersteuning.
 8. kracht en kleur van de stem.
 9. een natuurlijke en vrije houding.
 10. overtuigend presenteren van het eigen verhaal

 

Doelgroepen

Ik heb heel goede ervaringen met allerlei soorten professionals, in het bijzonder uit wetenschap en bedrijfsleven. Wie op eigen wijze wil leren presenteren is bij mijn trainingsbureau aan het goede adres.

Resultaten

Van de twaalf VICI-kandidaten die ik begeleidde, hebben acht een subsidie gekregen van NWO. Bij VENI en VIDI kandidaten heb ik eenzelfde resultaat behaald.
 

 

 

Reacties

Reactie van drs. Martijn Kleppe, winnaar van Bessensap 2010:

Ik heb gewonnen! Zelf wist ik trouwens niet dat er ook echt iets te winnen was maar blijkbaar werd van elke sessie de beste uitgekozen en uiteindelijk werd uit die drie winnaar de beste gekozen en geloof het of niet, maar dat ben ik!
De afdeling voorlichting/propaganda van de EUR is natuurlijk hartstikke blij en heeft er gelijk een persbericht uitgegooid, zie
http://www.eur.nl/nieuws/detail/article/20195/ Maar dit was niet gelukt zonder jouw cursus. Er waren duidelijk mensen die niet zo'n goede voorbereiding hadden gekregen en zij werden dan ook bijzonder hardhandig op de pijnbank gelegd. Dus nogmaals ontzettend bedankt!
(Bessensap is een congres waarin jonge wetenschappers en journalisten elkaar ontmoeten.)


Enkele opmerkingen gemaakt na afloop van een presentatietraining aan medewerkers van de afdeling Algemene gezondheidszorg, Erasmus Universiteit Rotterdam, in 2008:

 • Ellen maakt wetenschappelijk presenteren weer leuk en boeiend in plaats van noodzakelijk en vaak saai. 
 • Ellen weet de vinger op de zere plek te leggen zonder dat het zeer doet!
 • Debatteren, scherp en snel én in een goede sfeer.
 • Goede praktische tips om mijn presentatie levendiger en dus ook interessanter te maken.
 • Ik werd geprikkeld om meer na te denken over wat ik met de presentatie wilde bereiken: een debat of een dialoog. 
 • Ik kreeg meer zicht op het gebruik van drogredenen.
 • Centraal stond: je leert het meest door te doen, en zo is het ook.


Reactie van NWO-toptalent uit Letland, Timurs Maculins:

Your experience helped to improve my presentation skills. Actually, it is vitally important for a researcher to improve these 'acting skills', and who can do that batter than you-a person with many years of stage performance experience!
The other aspect is that you helped me to understand that most of the times it is not possible to say everything in a presentation, and by saying things less complicated I make my presentation more precise. Eventually people understand my research better.

11