Training voor medezeggenschap


In een goed overlegklimaat

 

Zwijgers en woordvoerders

Kantoor Merlijn, voormalig stadhuis Nuland
 

In elke groep, en dus ook in een medezeggenschapsraad, is er een beperkt aantal mensen dat het woord neemt. Het lijkt of de anderen geen waardevolle, inhoudelijke bijdragen hebben. Zelfs voor de zwijgers zelf is het een verrassing er tijdens een training achter te komen dat zij niet alleen kritisch meedenken, maar ook goede ideeën kunnen aanbrengen. Ze gaan vervolgens met meer energie en zelfvertrouwen aan de slag.

Goed overlegklimaat

Ik denk dat een goed overlegklimaat het allerbelangrijkste is voor het functioneren van een ondernemingsraad. Om dat te bereiken is het essentieel de professionaliteit van de OR te bevorderen. Natuurlijk is daarvoor kennis van de wet op de ondernemingraden en van de bedrijfsvoering onontbeerlijk, maar nog effectiever is het de manier waarop OR-leden hun visie onder woorden brengen en vorm geven, te verbeteren.

Trainingsvormen

Tijdens mijn trainingen worden tegelijkertijd inhoud én vorm geoefend. OR-leden die zich plotseling gesteld zien voor een uitdagende onderhandeling of presentatie zijn bij mij aan het juiste adres. Trainingen in groepen, deelgroepen en individueel zijn mogelijk. Het aantal bijeenkomsten en de duur daarvan is erg afhankelijk van wat men wil leren.

 

Ellen Looyestijn is lid van Merlijn Medezeggenschap.